Vízóra hitelesítés

A vízóra hitelesítés folyamata elsőre talán kicsit bonyolultnak tűnik. Egy kis odafigyeléssel azonban nem jelent nagy gondot. Problémát csak akkor jelent, ha elfelejtjük megejteni.

Mikor kell elvégezni a vízóra hitelesítést?

Az egyes mellékvízmérők hitelessége a 2012. szeptember 1-jén hatályba lépett jogszabály értelmében 8 év. Mielőtt tehát lejárna ez az idő, kezdeményezni kell a vízóra hitelesítés folyamatát.

A lakásokba felszerelt mellékvízmérő jellemzően a fogyasztó tulajdonát képezi, így neki kell gondoskodni annak hitelességéről is. Amennyiben szükséges a vízóra cseréje, úgy cégünk azt minden további nélkül elvégzi. Magát a vízóra hitelesítést egy másik vállalat végzi, aki ellátja a vízmérőt a szükséges tanúsító jellel, vagyis a plombával. Ezek után ők végzik az ügyintézést a vízművek felé.

Mellékvízmérője hitelességét érdemes ellenőrizni! Az a vízóra számít hitelesnek, amit a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) hitelesített. Fontos a határidő, tehát a vízóra hitelesítés dátumától számított 8. év utolsó napjáig tart a hitelesség.

Emellett feltétlenül szükséges, hogy a mérő teljesen ép legyen, burkolata ne legyen megbontva. A vízóra hitelesítés során felszerelt plomba sértetlenségéért a tulajdonos felel, ezért érdemes olyan helyre tenni, ahol a gyermekek vagy háziállatok nem érhetik el.

A vízóra hitelesítés mellett azonban van még egy fontos dolog, amit mindenképpen észben kell tartani. Ez pedig a vízóra csere, ami pl. lakásoknál 5 évente szükséges.

Főmérő és mellékvízmérő – mi a különbség?

Mellékvízmérőről például egy olyan társasházban lehet beszélni, ahol több lakás van. Ilyenkor a társasház általában rendelkezik egy főmérővel. Emellett a főmérő mellett akár az összes lakásba külön-külön is felszerelhető mellékvízmérő, ami a fővezeték és a lakásban elhelyezett fővezeték kiindulópontja között található.

A mellékvízmérő segítségével tudjuk mérni azt, hogy az adott lakásban élők pontosan mennyi vizet fogyasztottak. Ezáltal sokkal egyszerűbb ellenőriznünk, hogy mennyit fogyaszt a család havonta, és így a spórolás is könnyebb.

Amennyiben lecserélné vízóráját vagy ezzel kapcsolatban bármilyen kérdése felmerül, keressen fel minket! A vészhelyzetek a specialitásaink! Segítségért forduljon hozzánk akár ünnepnap vagy éjszaka is. A nonstop nálunk szó szerint értendő, bármikor állunk rendelkezésére! Telefonos ügyelet: 06-1-290-1306; 0620-529-0385; 0620-248-0435.