Vízóra csere vagy vízóra szerelés?

Többször fordultak már hozzánk azzal a kérdéssel, hogy mit ajánlunk inkább: vízóra csere vagy vízóra szerelés? A válasz egyszerű, ha érdekli, olvasson tovább!

Vízóra szerelés?

A válasz azért olyan egyszerű, mivelhogy vízóra szerelés mint olyan nem létezik. Nemcsak a mi vállalatunknál nincs, máshol sincs vízóra szerelés.

Ha esetlegesen felmerül a gyanú, hogy nem működik megfelelően a vízóra, vagy netán valamilyen látható jele is van ennek, akkor minden esetben a vízóra csere a megoldás. Sőt, ilyenkor nemcsak, hogy leszereljük és cseréljük, de a rossz vízórát a Vízmű be is vizsgáltatja, hogy mi történhetett vele. Előtte természetesen mindent dokumentálnak, pl. a vízóra állását is.

Olyan tehát nem létezik, hogy vízóra szerelés, viszont gyakran előfordul, hogy a vízóra közelében csöpög a bekötés, vagy bármilyen más hiba fellép a csöveknél. Ebben az esetben két lehetséges megoldási út van:

  1. Ha még a vízóra előtt keletkezett a hiba, akkor a vízművek javítja, orvosolja a problémát.
  2. Ha a meghibásodás a vízóra után van, akkor a vizet fogyasztó – általában a lakás/ingatlan tulajdonosa – az, akinek foglalkoznia kell a hibaelhárítással.

A fenti két megoldás főmérő meghibásodása esetére vonatkozik. Olyan helyeken, pl. társasházaknál, ahol több mellékvízmérő található, ott minden esetben a fogyasztó állja a javíttatás költségeit.

A lényeg az tehát, hogy a meghibásodott vezeték kinek a tulajdonában van. Ha a Vízművek a tulajdonos, akkor természetesen nekik kell javítani, azonban, a többi esetben a fogyasztóé ez a felelősség.

Kötelező vízóra csere

A vízóra csere nemcsak akkor szükséges, ha az meghibásodik. Van, amikor nemcsak, hogy lehetőség, hanem kötelező is. A vízóra csere különböző időközönként elengedhetetlen.

Az időtartam attól függően változik, hogy fő- vagy mellékvízmérőről van szó. Főmérő esetében a Vízművek értesítést küld a vízóra csere szükségességéről, míg mellékvízmérő esetében 8 évente szükséges a vízóra csere.

Fontos tehát megjegyezni: vízóra szerelés nincs, ellenben a vízóra csere kötelező! A lecserélés után szükséges elindítani a vízóra hitelesítés folyamatát is, melyben a vízóra cserét végző kollégáink segítenek. Amennyiben vízóra csere előtt áll vagy ezzel kapcsolatban bármilyen kérdése felmerül, keressen fel minket!

A vészhelyzetek a specialitásaink! Forduljon hozzánk fenntartások nélkül hétköznap, hétvégén akár ünnepnap, akár nappal vagy éjszaka is. A nonstop nálunk szó szerint értendő, bármikor állunk rendelkezésére! Telefonos ügyelet: 06-1-290-1306; 0620-529-0385; 0620-248-0435.